Fake BA Imperial Stout – 10,6% ABV

Fake BA Imperial Stout – 10,6% ABV – 20 liter

BeginSG: 1,107
EindSG: 1,026
169 EBC – 97 IBU

Pale Ale Mout – 7 EBC – 70% – 6946gr
Brown Mout – 150 EBC – 12% – 1191gr
Caramunich II – 120 EBC – 8% – 794gr
Carafa Special III – 1400 EBC – 5% – 497gr
Chocolademout – 900 EBC – 5% – 497gr

Challenger 9,4% – 60min – 133gr – 97 IBU

75min – 67 graden C
5min – 78 graden C

American Oak, Heavy Toast – 100gr – 7dgn
Talisker Peated Whiskey – 400ml – 7dgn

Fermentis US05

Notities: Houtsnippers een week in de whiskey laten weken en het geheel bij het bier doen aan het eind van de gisting. Een week laten staan en dan bottelen met 4gr/ltr bottelsuiker.

16 reacties

  1. Ziet er goed uit! Wil ik ook eens proberen.
   Vraagje hoe groot is de batch (liters) bij dir recept?
   Groetjes Anton

 1. Ik ben een beginnende brouwer en ik ga dit recept begin volgende maand proberen uit te voeren. Ik heb een paar vragen over het recept.
  Vraag 1: Hoe kom je aan alcoholpercentage 10.6%? Op basis van jouw begin en eind SG kom ik op 81 x 0.136 +0.3 = 11,3%. Heb je het eind SG bepaald vlak voor het bottelen, dus toen de whiskey er al bij zat? Ik vraag me af welke invloed het toevoegen van 400 ml whiskey heeft op het alcoholpercentage en op het eind SG. Het eind SG zal niet dalen door de toevoeging van de whiskey terwijl het alcoholpercentage wel stijgt, lijkt mij. Niet heel belangrijk, maar ik wil straks een correct alcoholpercentage op het etiket vermelden en ik heb alleen een hydrometer.
  Vraag 2: Ik heb Challenger hoppellets gekocht. Percentage 6.3% staat op de verpakking. De door jou gebruikte Challenger hop heeft 9,4%. Is het nu raadzaam dat ik dit verschil compenseer door circa 50% meer hop te gebruiken, dus 200 gram ipv 133 gram?
  Vraag 3: In het recept staat 75 minuten maischen op 67 graden. Maar in 1 van de antwoorden hierboven schrijf je 90 minuten. Wat moet het zijn?
  Vraag 4: Hoe lang is de kooktijd?
  Vraag 5: Na de hoofdvergisting ga ik overhevelen naar een schoon vat. Is dat een goed moment om de in whiskey gedrenkte houtsnippers toe te voegen? Of is het af te raden om over te hevelen en is het beter om de houtsnippers in het gistvat te gooien waarin de vergisting is gestart?

  Groeten,
  Caspar

  1. Hi Caspar, beter laat dan nooit.. 😉

   1. Ik gebruik tools om dat te berekenen en daarmee kom ik op 10,6 uit.
   2. Ja, op die manier kun je makkelijk compenseren 🙂
   3. Maakt niet zoveel uit.
   4. Maakt ook niet zoveel uit, hangt ervanaf hoe veel je verdampt. Minstens een uur.
   5. Maakt niet zoveel uit.. Als je lang gaat lageren zou ik overhevelen maar als je een week lagert kun je het er gewoon op mikken 😉

   Succes!

   Mark

 2. Hier nog een paar vragen van een beginnende brouwer.

  1) voor 20 ltr moet je dan 29,5 ltr maischater hebben en 6,5 ltr spoelwater?
  2) wanneer je 15 ltr zou willen maken, kan je dan alle hoeveelheden maal 15/20 doen, of is dat te kort door de bocht.

  Groetjes
  Ralph

  1. Hi Ralph,

   De hoeveelheden water hangen af van jouw installatie. Ik zou je willen aanraden een tool als Brouwhulp of Brewfather te gebruiken 🙂

   Gr,
   Mark

 3. Hallo,

  Ik heb dit recept in oktober 2019 gebrouwen en ik ben zeer tevreden over het resultaat. Nog enkele flesjes over, dus nu wordt het tijd om het opnieuw te gaan maken.
  Morgen ga ik dat doen, maar dan voeg ik 7.5% havervlokken aan de moutstort toe, met de bedoeling om wat meer olie-smaakgevoel te krijgen.
  Verder ga ik kiezen voor Evan Williams (Heaven Hill) Bourbon in plaats van Talisker. Het viel me op dat je in je Fake BA Barleywine kiest voor heaven hill en dat bracht mij op dit idee. Bovendien heb ik vorig jaar Talisker gebruikt en ik wil nu wat anders proberen.

  @Aart: ik gebruik Mr Malty yeast calculator om te bepalen hoeveel korrelgist ik nodig heb. Die geeft aan dat je 28 gram korrelgist nodig hebt bij start SG 1107 en volume 5.33 U.S Gallon (=20 liter). US-05 bevat 11.5 gram per zakje. Dus ik ga minstens 2 zakjes gebruiken, hangt er een beetje vanaf of ik echt op 20 liter uitkom en wat mijn begin SG zal zijn.
  Volgens mij kun je ook beter teveel dan te weinig gist gebruiken, te weinig geeft kans op verstokte vergisting, zeker bij dit hoge begin SG.

 4. Gisteren heb ik inderdaad dit recept gebrouwen. Met toevoeging van 7.5% havervlokken uit de supermarkt. Het start SG was 1103. Ik overweeg om over een week over te hevelen naar 2 gistvaten. Dan voeg ik aan het enne gistvat de houtsnippers met de Heaven Hill toe. Aan het andere gistvat ben ik van plan kokossnippers toe te voegen bij het overhevelen . Ik denk aan 20 gram kokossnippers per liter, is dat teveel? De snippers wil ik eerst in de oven roosteren totdat ze goudgeel worden en dan in een (andere) whisky laten weken voordat ik ze toevoeg bij de overheveling. Commentaar is welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.