Fake BA Barleywine – 11,5% ABV – 20 liter
BeginSG: 1,100
EindSG: 1,011
17 EBC – 84 IBU
Pale Ale Mout – 7 EBC – 80% – 6808gr
Havervlokken – 2 EBC – 10% – 851gr
Kristalsuiker – 0 EBC – 10% – 851gr
Columbus 15,0% – 60min – 60gr – 84 IBU
90min – 67 graden C
5min – 78 graden C
American Oak, Heavy Toast – 80gr – 7dgn
Heaven Hill Bourbon – 400ml – 7dgn
Fermentis US05
Notities: Kristalsuiker na de hoofdgisting toevoegen, vermengd met 1,5ltr warm water. Houtsnippers een week in de bourbon laten weken en het geheel bij het bier doen aan het eind van de gisting. Een week laten staan en dan bottelen met 3gr/ltr bottelsuiker.
recept voor 20 liter?
Yes, en rendement 75%.
Okee bedankt. En maischschema?
Mark,
Wat is het maischschema wat je hebt gebruikt?
Groet Pieter
Hee Pieter!
90 minuten op 67 graden 🙂
Heb je de havervlokken nog voor gekookt of zo toegevoegd?
Met 60 gram 15% hop is de IBU 265.. Ik denk dat je 20 gram bedoelt?
Scherp! Ik zal het aanpassen.
De kristalsuiker met 1.5L warm water voeg je toe NA de hoofdvergisting?
Dus overhevelen op een schoon vat, suikeroplossing erbij en de snippers met bourbon.
Dat een week laten staan en bottelen?
Hi Chris,
Dat klopt. Door het toe te voegen na de hoofdgisting ben je er zeker van dat al deze suikers omgezet worden. Na een week kun je er wel vanuit gaan dat alle smaken uit het hout zijn gehaald 🙂
Hoi Mark,
Klopt het dat de Columbus hop er na 60 min. maichen bijmoet en tot hoeveel vul je aan met spoelwater en wat is de kooktijd, alvast bedankt!
Groeten, Maarten.
Hoi Maarten,
De hop voeg je aan het begin van de kook toe. De hoeveelheid maischwater en spoelwater is afhankelijk van jouw installatie en hoeveel je verdampt. Kooktijd kun je mee spelen. Minimaal een uurtje. Dus stel dat je meer water nodig hebt om te spoelen moet je wat langer koken om dat weer te verdampen. Lukt dat zo? 🙂
Mark
Hoi Mark,
bedankt voor je helpende reactie, ik ga er tzt mee aan de slag en laat weten hoe het gegaan is.
Groeten, Maarten.
Hoi Mark,
Ik ga dit recept morgen maken (BIAB).
Begin SG 1100 en eind SG 1011 staat bovenaan je recept.
Maar dit begin SG van 1100 lijkt mij onwaarschijnlijk met 6.8 kg Pale Ale mout en dit eindvolume.
Bovendien zou je dan na de suikertoevoeging (waarvan ik heb berekend dat die leidt tot circa 2.5% toename want 17 gram suiker per liter wort is 1% toename) en de Bourbon toevoeging (+0.7%) en de hergisting (+0.3%) uitkomen op 89 * 0.134 + 2.5 +0.7 + 0.3 = 15.4%, tenzij ik nu een denkfout maak.
Zelf verwacht ik begin SG rond 1075 op basis van je recept.. Onlangs heb ik een IPA gemaakt met ongeveer deze zelfde hoeveelheid mout (in verhouding) en toen had ik begin SG 1075. En dan ga ik bij deze Barleywine na de suikertoevoeging en de bourbontoevoeging en de hergisting inderdaad tussen de 11 en 12% uitkomen, afhankelijk van mijn eind SG.
Groeten,
Caspar
Hee Caspar,
De hoeveelheid mout is sterk afhankelijk van je installatie en rendement, dus goed als je je recept daarop aanpast. Daarom heb ik ook percentages vermeld.
Wellicht is de 1,011 een tikfout en moet dit 1,021 zijn. Dan kom ik namelijk met de bourbon en hergisting wel op 11,5%. Ik weet dat ik die daarin heb meegenomen. Ik zal dat nog eens checken 🙂 De suiker zit wel in de berekening van start en eind SG dus die zou je niet los moeten meetellen.
Succes met brouwen!
Gr,
Mark
Hoi Mark,
Je schrijft “de suiker zit wel in de berekening van start SG”. Maar het start SG meet ik zodra het wort het gistvat in gaat. De suikertoevoeging gebeurt pas dagen later. Dus ik snap je opmerking niet helemaal. Denk dat je het start SG eerst hebt gemeten en vervolgens daarop een correctie hebt toegepast wegens de latere suikertoevoeging? Mijn start SG heb ik gemeten toen het wort het gistvat in ging en was 1076. op dat moment was er dus nog geen suiker toegevoegd.
Groeten,
Caspar
Ik voer een recept in in brouwsoftware en daar rolt een SG-waarde uit 😉
Hoi Mark,
Inmiddels heb ik op hobbybrouwen.nl een spreadsheet van Jacques Bertens gevonden. Daarmee kan ik het begin SG herberekenen op basis van de suikertoevoeging die ik na de hoofdgisting doe. Betreffende sheet houdt ook rekening met de hoeveelheid water waarin ik de suiker heb opgelost.
Uit die sheet bleek dat mijn “herberekende begin SG” als gevolg van de latere suikertoevoeging ongeveer 10 punten hoger is. Dus circa 1086. Helaas wel beduidend lager dan de beoogde 1100. Volgende keer ga ik extra mout gebruiken om het verschil met jouw rendement te corrigeren.
Ik kan eventueel extra suiker toevoegen om nog een paar SG punten te winnen maar ik denk niet dat dat een goed idee is.
Groeten,
Caspar
Hoi Mark,
Mijn eind SG was 1011. Ik heb 2 weken vergist bij 20 graden. Het recept heb ik ingevoerd in Brewfather en Brefwather geeft aan dat ik 6 gram per liter bottelsuiker moet toevoegen om carbonisatie 2.4 te bereiken. En zelfs als ik zou streven naar 2.0 (wat ik aan de lage kant vind) dan zou ik 4.5 gram bottelsuiker per liter moeten gebruiken. Wat zijn jour argumenten voor slechts 3 gram per liter?
Groeten,
Caspar
Hee Caspar,
Ik hou bij deze stijl niet van veel koolzuur. 2,4vol is wat mij betreft veel te hoog! 🙂
Gr,
Mark