Fake BA Barleywine – 11,5% ABV

Fake BA Barleywine – 11,5% ABV – 20 liter

BeginSG: 1,100
EindSG: 1,011
17 EBC – 84 IBU

Pale Ale Mout – 7 EBC – 80% – 6808gr
Havervlokken – 2 EBC – 10% – 851gr
Kristalsuiker – 0 EBC – 10% – 851gr

Columbus 15,0% – 60min – 60gr – 84 IBU

90min – 67 graden C
5min – 78 graden C

American Oak, Heavy Toast – 80gr – 7dgn
Heaven Hill Bourbon – 400ml – 7dgn

Fermentis US05

Notities: Kristalsuiker na de hoofdgisting toevoegen, vermengd met 1,5ltr warm water. Houtsnippers een week in de bourbon laten weken en het geheel bij het bier doen aan het eind van de gisting. Een week laten staan en dan bottelen met 3gr/ltr bottelsuiker.

22 reacties

 1. De kristalsuiker met 1.5L warm water voeg je toe NA de hoofdvergisting?
  Dus overhevelen op een schoon vat, suikeroplossing erbij en de snippers met bourbon.
  Dat een week laten staan en bottelen?

  1. Hi Chris,

   Dat klopt. Door het toe te voegen na de hoofdgisting ben je er zeker van dat al deze suikers omgezet worden. Na een week kun je er wel vanuit gaan dat alle smaken uit het hout zijn gehaald πŸ™‚

 2. Hoi Mark,
  Klopt het dat de Columbus hop er na 60 min. maichen bijmoet en tot hoeveel vul je aan met spoelwater en wat is de kooktijd, alvast bedankt!
  Groeten, Maarten.

  1. Hoi Maarten,

   De hop voeg je aan het begin van de kook toe. De hoeveelheid maischwater en spoelwater is afhankelijk van jouw installatie en hoeveel je verdampt. Kooktijd kun je mee spelen. Minimaal een uurtje. Dus stel dat je meer water nodig hebt om te spoelen moet je wat langer koken om dat weer te verdampen. Lukt dat zo? πŸ™‚

   Mark

 3. Hoi Mark,

  Ik ga dit recept morgen maken (BIAB).
  Begin SG 1100 en eind SG 1011 staat bovenaan je recept.
  Maar dit begin SG van 1100 lijkt mij onwaarschijnlijk met 6.8 kg Pale Ale mout en dit eindvolume.
  Bovendien zou je dan na de suikertoevoeging (waarvan ik heb berekend dat die leidt tot circa 2.5% toename want 17 gram suiker per liter wort is 1% toename) en de Bourbon toevoeging (+0.7%) en de hergisting (+0.3%) uitkomen op 89 * 0.134 + 2.5 +0.7 + 0.3 = 15.4%, tenzij ik nu een denkfout maak.

  Zelf verwacht ik begin SG rond 1075 op basis van je recept.. Onlangs heb ik een IPA gemaakt met ongeveer deze zelfde hoeveelheid mout (in verhouding) en toen had ik begin SG 1075. En dan ga ik bij deze Barleywine na de suikertoevoeging en de bourbontoevoeging en de hergisting inderdaad tussen de 11 en 12% uitkomen, afhankelijk van mijn eind SG.

  Groeten,
  Caspar

  1. Hee Caspar,

   De hoeveelheid mout is sterk afhankelijk van je installatie en rendement, dus goed als je je recept daarop aanpast. Daarom heb ik ook percentages vermeld.

   Wellicht is de 1,011 een tikfout en moet dit 1,021 zijn. Dan kom ik namelijk met de bourbon en hergisting wel op 11,5%. Ik weet dat ik die daarin heb meegenomen. Ik zal dat nog eens checken πŸ™‚ De suiker zit wel in de berekening van start en eind SG dus die zou je niet los moeten meetellen.

   Succes met brouwen!

   Gr,
   Mark

 4. Hoi Mark,

  Je schrijft “de suiker zit wel in de berekening van start SG”. Maar het start SG meet ik zodra het wort het gistvat in gaat. De suikertoevoeging gebeurt pas dagen later. Dus ik snap je opmerking niet helemaal. Denk dat je het start SG eerst hebt gemeten en vervolgens daarop een correctie hebt toegepast wegens de latere suikertoevoeging? Mijn start SG heb ik gemeten toen het wort het gistvat in ging en was 1076. op dat moment was er dus nog geen suiker toegevoegd.

  Groeten,

  Caspar

 5. Hoi Mark,

  Inmiddels heb ik op hobbybrouwen.nl een spreadsheet van Jacques Bertens gevonden. Daarmee kan ik het begin SG herberekenen op basis van de suikertoevoeging die ik na de hoofdgisting doe. Betreffende sheet houdt ook rekening met de hoeveelheid water waarin ik de suiker heb opgelost.
  Uit die sheet bleek dat mijn “herberekende begin SG” als gevolg van de latere suikertoevoeging ongeveer 10 punten hoger is. Dus circa 1086. Helaas wel beduidend lager dan de beoogde 1100. Volgende keer ga ik extra mout gebruiken om het verschil met jouw rendement te corrigeren.
  Ik kan eventueel extra suiker toevoegen om nog een paar SG punten te winnen maar ik denk niet dat dat een goed idee is.

  Groeten,

  Caspar

 6. Hoi Mark,

  Mijn eind SG was 1011. Ik heb 2 weken vergist bij 20 graden. Het recept heb ik ingevoerd in Brewfather en Brefwather geeft aan dat ik 6 gram per liter bottelsuiker moet toevoegen om carbonisatie 2.4 te bereiken. En zelfs als ik zou streven naar 2.0 (wat ik aan de lage kant vind) dan zou ik 4.5 gram bottelsuiker per liter moeten gebruiken. Wat zijn jour argumenten voor slechts 3 gram per liter?

  Groeten,
  Caspar

 7. Hallo Mark,
  ik wil zaterdag jou recept Fake BA Barleywine – 11,5% ABV – 20 liter brouwen.
  Kan je aangeven met hoeveel liter beslag water ik moet beginnen en tot hoeveel liter je naspoelt?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet, Maarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.