Proefnotities: Cocobolo
Cocobolo, mijn Session Hoppy Red Ale, zit op het moment van het schrijven van deze blog zo’n 5 weken op tap. Aangezien het eerste fustje alweer leeg is (een aantal vrienden vindt hem erg lekker) vond ik het tijd voor een evaluatie en een proefnotitie.
PROEVEN
Uiterlijk: Mooie volle, dieprode kleur. Helder bier, mooie volle witte schuimkraag met een goede schuimhoudbaarheid.
Geur: Aards en kruidig van de hop. Ook iets citrus. Caramel, honing. Licht esterig.
Smaak: Tonen van karamel en biscuit. Fijn bittertje wat niet heel erg is vanwege de volle body. Kruidige tonen van de hoppen. Iets romigs wat ik niet kan plaatsen.
Afdronk: Fris, bitter en licht-droog.
Mondgevoel: Vol (verrassend vol) en romig.
EVALUATIE
Wat me bevalt bij dit bier is de mooie complexe geur van hoppen en mouten, en de enorme volle body, zeker voor een session-ale. Ook de schuimkraag blijft zeer lang staan, dat bevalt me ook goed. De kleur is mooi en de helderheid is ook zoals die moet zijn.
Wat ik minder vind is dat de combinatie van de cara-mouten en het hoppige niet zo fijn samen werkt. Het geeft een geoxideerde indruk. Na wat research blijkt dat dit vaker voorkomt, dus dat zou ik de volgende keer anders doen. De cara-mout eruit, vervangen voor extra Mild Ale-malt (wat zorgt voor het volle en romige) en extra kleuren met de Carafa Special III.
RELEVANTE ARTIKELEN
Check hieronder het verslag van het ontwikkelen van het recept en de brouwdag, en het recept.
Verslag: Het brouwen van een (hoppige) session ale
Recept: Cocobolo – Session Hoppy Red Ale – 4,6% ABV
