Mijn New England IPA
Ik ben gek op New England IPA’s. Ze zijn fijn doordrinkbaar, mega fruitig, super complex en vol voor een IPA, en terwijl ze toch allemaal op elkaar lijken zijn ze toch altijd net even anders. Een hele moeilijke stijl om te brouwen, maar daardoor des te leuk!
BIERKEUZE
De mensen die vaker mijn blogs lezen weten dat ik graag wat lager alcoholische bieren brouw. Daardoor kun je er net even wat meer van drinken zonder alle negatieve effecten. Ik wilde echter niet voor een session IPA gaan, dus heb gekozen voor een super fruitige, dubbel gedryhopte NEIPA van rond de 6%. Wat bij dit bier van inherent belang is aan je brouwmethodes is het recept. Natuurlijk is het recept wel belangrijk, maar ik zal meer in gaan op hoe ik de dingen doe dan met welke ingrediënten ik werk, want een goede werkwijze is bij dit biertype van groots belang. Daar gaan we dan!
RECEPT
De basis voor m’n bier is zoals altijd een verdeling tussen Pils- en Palemout. Om de percentages netjes te houden ga ik voor 35% Pils en 30% Pale-mout.

35% – De Swaen Pilsner – 3 EBC
30% – De Swaen Pale Ale – 2.8 EBC
20% – Arsegan Havervlokken – 2 EBC
10% – Dingemans Lichte Tarwemout – 3 EBC
5% – Weyermann Speltmout – 7 EBC
De basismouten vul ik aan met 20% Havervlokken, 10% Tarwe en 5% Spelt. De havervlokken zitten erin voor het zachte, romige mondgevoel. Ook zorgen bepaalde stoffen in de haver samen met het dryhoppen voor een “haze” in je bier, iets wat je altijd nastreeft in NEIPA’s. Om de haze, het volle mondgevoel en de troebeling te ondersteunen voeg ik nog wat tarwe en spelt toe. Ik ben sowieso een fan van tarwemout en gebruik die in bijna al m’n bieren, tenzij de stijl dit uitsluit. Spelt is familie van de tarwe en had ik nog liggen. Ik weet niet of die echt iets heeft toegevoegd, maar de volgende keer ben ik voornemens wel gewoon weer deze verhouding te gaan gebruiken.
DE HOP
Dan komen we aan bij het belangrijkste en natuurlijk direct het spannendste deel van de NEIPA: de hop! Ik gebruik altijd pellets, die nemen minder bier op en zijn gemakkelijker met dry-hoppen. Daarnaast nemen ze minder ruimte in in de vriezer, en ik heb graag een flinke voorraad hop, zodat ik altijd kan brouwen wanneer ik dat wil.

De totale hopgift komt op 331 gram, waarvan 10 gram in de kook, 75 gram in de whirlpool en 246 gram dryhop:
10 g – Falconer’s Flight 11% – First Wort Hop
25 g – Citra 12.7% – 30 min hopstand
25 g – Falconer’s Flight 11% – 30 min hopstand
25 g – Mosaic 11.7% – 30 min hopstand
95 g – Falconer’s Flight 11% – Dry Hop
76 g -Mosaic 11.7% – Dry Hop
75 g – Citra 12.7% – Dry Hop
Ik heb voor deze combinatie van hoppen gekozen vanwege de combinatie van tropisch fruitige tonen en mooie citrus-aroma’s van de Citra. Falconers Flight is een relatief onbekende hop, het is ook geen hopsoort maar een blend van meer dan 10 verschillende Amerikaanse hopsoorten en staat bekend om zijn tropisch aroma, tonen van citrus en ook een beetje “pine”. Mosaic is een kruising van Nugget en Simcoe en staat bekend om z’n aroma’s van citrus, mango, passievrucht en andere steenvruchten. Een van mijn favoriete hoppen, en ik kan me zo maar voorstellen dat ik niet de enige ben. Als laatste Citra, die heeft denk ik weinig uitleg nodig. Mooie citrus-tonen en een grapefruit-achtige bitterheid. Een superfruitige combinatie dus!
De first wort hop voeg ik toe voor een tikkeltje extra bitterheid. Mijn vorige NEIPA was eigenlijk te romig en een beetje te slap, dus een klein bittertje kon deze echt wel gebruiken. De hopsoort die je hiervoor kiest maakt niet zo heel veel uit, maar kies er wel eentje die je later in het proces ook gebruikt. Baat het niet, dan schaadt het niet. De hopstand is belangrijk in fases te doen. De aroma’s die los komen bij 95 graden zijn heel anders dan bij 85 graden. Ik ben op 95 graden begonnen, heb hem daar 5 minuten gehouden, heb hem langzaam terug laten lopen naar 85 graden (dan duurde ongeveer 10 minuten) en heb hem het laatste kwartiertje op 85 graden gehouden. Zo krijg je zonder veel verschillende ingrediënten toch een mooi gelaagd aroma.
Dry-hoppen heb ik in twee fases gedaan: 1/3 toen het SG 1,035 was, en de rest toen het SG 1,025 was. Het is belangrijk om te dryhoppen voordat de vergisting voorbij is. Zolang de vergisting bezig is, wordt er CO2 geproduceerd en drukt de vergisting de zuurstof die in het vat komt tijdens het dryhoppen weer naar buiten. Zuurstof is bij NEIPA’s je grootste vijand en moet je vanaf het moment dat de vergisting van start is niet meer in aanraking met je bier willen hebben.
Ik gebruik voor het dryhoppen een soort filterkokers om te voorkomen dat uiteindelijk hopdeeltjes in m’n leiding richting m’n fust komen te zitten. Dat verstoort de bierdoorloop. De kokers verzwaar ik met rvs bouten zodat ze goed zakken en uiteindelijk alle hop in aanraking is gekomen met het bier. De duur van dryhoppen maakt niet zoveel uit. In tegenstelling tot wat veel hobbybrouwers geloven of denken te weten, is alle aroma uit de dryhop binnen 24 uur al opgenomen door het bier. Bij mij zit de dryhop er echter een paar dagen in in verband met de diacetyl-rust. Die heb ik vorige keer niet gedaan en dat zorgde voor een boterig smaakje in mijn bier.
DE REST VAN HET RECEPT
Als gist heb ik voor Fermentis S04 gekozen. Die gist niet heel ver door, en Engelse gisten staan erom bekend goed te zijn voor de NEIPA’s.
Water is weer een belangrijk element in het brouwen van een NEIPA. Het is hierbij aan te raden goed te letten op de verhouding tussen SO4 en Cl. Ik heb hierbij een verhouding van 3:2 gebruikt, waarbij ik volgende keer waarschijnlijk richting de 2:1 zou gaan. Meer Cl in verhouding tot SO4 in je water geeft een romig mondgevoel en onderdrukt hop-bitters. Meer SO4 in verhouding tot Cl in je water geeft een droger mondgevoel en een wat hardere bitterheid. Let daarom goed op welk water je gebruikt en hoe je dit kunt beïnvloeden. Je kunt bij je waterleverancier vaak online een rapport vinden. Uiteindelijk heb ik met deze samenstelling gebrouwen:
Ca+2 107 – Mg+2 7 – Na+ 59 – Cl– 145 – SO4-2 103 – HCO3– 145
Volgens Brewfather moet ik nog 10ml melkzuur toevoegen om aan een pH van 5.3 te komen tijdens het maischen. Ik voeg het zuur toe en kom uiteindelijk exact op 5.3 uit. Fijne software is dat!
BROUWEN
De brouwdag ging prima, geen bijzonderheden. Het was nog wel even wennen om die verschillende stappen in de whirlpool te doen, dat gaat de volgende keer vast weer iets beter. Eergisteren was het tijd dit bier op fust te zetten. Ik heb eerst mijn fusten gevuld met een starsan-oplossing en die er vervolgens met CO2 weer uit gedrukt. Dit levert een fust zonder zuurstof op. Daarna heb ik een slang op de kraan van mijn SS Brewbucket aangesloten en het bier in het fust laten lopen. Op de CO2-aansluiting heb ik een slang aangesloten die weer gekoppeld is aan mijn waterslot, zodat het gistvat geen zuurstof aanzuigt terwijl hij geleegd wordt, maar CO2. Nogmaals, je wilt geen zuurstof!

Binnenkort komt een uitgebreide proefnotitie online. Wil je die niet missen? Abonneer je dan op mijn blog! Je kunt me ook volgen op Facebook.
RELEVANTE ARTIKELEN
Check hieronder het recept.

7 Comments
Jan Dre
Hij ziet er fantastisch uit Mark! Jou kennende zit het met de geur en smaak ook wel goed. Cheers!
Sina
Goed bezig 👍🏼👍🏼
guido vogelaar
Hallo Mark,
Kun je mij al je verschillende gebruikte doppen sturen? dan stuur ik een envelop met postzegels erop en dan zet ik ze daarna in de catalogus van http://www.crowncaps.info. Gratis reclame .Ik heb er dit weekend al 9 ingezet.
iedereen van de bottlecapclub is dol op jouw doppen.
vr.gr. Guido Vogelaar
Bjorn
Hallo Mark, ik ga je recept proberen, op hoeveel liter bier ben je uiteindelijk uitgekomen of beter misschien met hoeveel heb je gemaischt? Dat is fijn om te weten ivm de hop giften. Gr. Bjorn
Anoek
Beste Mark,
Ik wil binnenkort mijn eerste NEIPA gaan brouwen, maar ik heb een vraag over de SO4:Cl verhouding. Is dit echt zo belangrijk? Ik lees dat er meer SO4 dan Cl in het water moet zitten, maar als ik jouw water samenstelling bekijk is dat juist andersom.
Ik hoor het graag en alvast bedankt.
Groeten, Anoek
Mark
Hi Anouk,
Zoals je in het artikel kunt lezen zorgt Cl>SO4 voor een voller mondgevoel en Cl<SO4 voor een droger mondgevoel. Dat eerste is kenmerkend voor een NEIPA. En ja, die verhouding is heel belangrijk. Water is het meest onderschatte ingrediënt in het brouwen 🙂
Succes!
Mitch
Beste Mark,
Heb je misschien tips hoe ik m’n NEIPA kan bottelen vanuit een gistvat (-emmer), zonder het in aanraking te laten komen met zuurstof? Als ik direct vanuit het gistvat bottel, krijg ik waarschijnlijk teveel sediment mee in de flesjes. Eerst overhevelen naar een bottelvat zou dan weer betekenen dat er zuurstof bij gaat komen.
Ik hoor graag van je. Alvast bedankt!
Groet, Mitch