Een porter brouwen

Laatst besloot ik om een porter te brouwen. Laag in alcohol, goed doordrinkbaar en tegelijkertijd vol en romig. Zo’n mooie, klassieke, Engelse bruine porter met een beige schuimkraag die je gewoon meteen wilt opdrinken als het in je glas zit. En dan per pint šŸ˜‰

BIERKEUZE

Ik heb altijd al een voorliefde voor donkere bieren gehad. Toen ik begon met brouwen begon ik meteen met stouts, barleywines en van die zware scotch ales. De laatste tijd kan ik veel meer de lichtere bieren waarderen, en met lichter bedoel ik niet alleen kleur, maar ook het alcoholgehalte. Daarom ben ik de uitdaging aan gegaan om een laag alcoholische Engelse porter te brouwen met mooi schuim, een vol mondgevoel en veel smaak.

RECEPT

Net zoals de vorige keer bestaat mijn basis-stort uit een deel pils- en een deel pale-mout. Dit zorgt voor een goede basis en door de basis-stort op te splitsen in pils en pale verklein je het risico op een mindere batch mout. Uiteraard wordt die basis-mout aangevuld door allerlei mooie speciaalmouten om de smaak, de kleur en het mondgevoel van de porter goed naar voren te halen.

30% – De Swaen Pale Ale – 2.8 EBC
18% – De Swaen Pilsner – 3 EBC
15% – Thomas & Fawcett Crystal Malt – 130 EBC
15% – Dingemans Munich – 15 EBC
10% – Thomas & Fawcett Brown Malt – 150 EBC
8% – Thomas & Fawcett Mild Ale – 8 EBC
4% – BlackSwaen Chocolate B – 900 EBC

Naast de basismouten kies ik voornamelijk voor Engelse mouten, omdat dat aansluit op het biertype. Het is een eenvoudige manier om, als je een bier nog niet vaak gebrouwen hebt en met een recept bezig bent, voor ingrediƫnten te kiezen die in het land van herkomst van de bierstijl voorhanden zijn. Dan is de kans het grootst dat jouw bier aansluit bij wat je ervan verwacht. Gratis tip. Thomas & Fawcett is een vooraanstaande Britse mouterij die kwalitatief goede mouten produceert. Ik voeg van hen de Crystal toe voor kleur, mooie karamel-tonen in de smaak en een wat voller mondgevoel. Caramel-mouten zorgen altijd voor een wat romiger mondgevoel. Net als overigens hun Mild Ale mout, waar veel dextrinen in zitten en zorgen voor wat restsuikers. De brown malt zorgt voor mooie brood- en noot-achtige smaken en vind ik altijd onmisbaar in porters. Verder voeg ik wat Munich toe voor wat complexiteit in de basis-mouten en wat Chocolate B voor de kleur en wat roast-smaak. Al met al een redelijk complexe moutstort, maar dit geeft in dit geval wel veel lagen in de smaak.

DE HOP

Voor een porter zijn de hoppen die je kiest wat minder belangrijk. Waar je met name op moet letten is de IBU en de BU:GU-ratio (de verhouding tussen Bitterness Unites en Gravity Units, oftewel tussen IBU en startSG). Ik kies voor de Goldings-hop uit East Kent. Deze hop is uiterst geschikt als zowel bitter- als aromahop, en ik gebruik hem dan ook voor beide doeleinden. Als bitterhop om de juiste bitterheid mee te geven aan het bier, en als aroma-hop kan ik het aardse en kruidige karakter van deze hop erg waarderen.

Bij elkaar voeg ik op 20 liter 68 gram hop toe, en wel als volgt:

26 g – East Kent Goldings 5.5% – 60 min
21 g – East Kent Goldings 5.5% – 25 min
21 g – East Kent Goldings 5.5% – 15 min

DE REST VAN HET RECEPT

Ik kies als gist voor een Danstar ESB-gist. Ten eerste omdat ik nog een zakje had liggen, ik heb die ooit gekocht en wilde nog steeds graag eens met deze gist brouwen. Ik ben positief over verschillende Danstar-gisten, dus ik verwacht van deze ook veel. Het is een neutrale gist, die zeer goed flocculeert en daardoor niet zo ver uitvergist. Ik wil geen knetterdroge porter, maar een romige, dus dat komt goed uit.

Als ik kijk naar mijn water, hoef ik er eigenlijk weinig aan te veranderen. Alleen een grammetje magnesiumsulfaat (MgSO4) en een grammetje gips (CaSO4). Eigenlijk zit er teveel Natrium en Chloride in mijn water, maar ik heb nou eenmaal (nog) niet de middelen om dat eruit te halen. Misschien toch eens kijken naar een RO-filter… Na de toevoegingen werk ik met het volgende waterprofiel:

Ca+2 53 – Mg+2 10 – Na59 – Cl– 87 – SO4-2 61 – HCO3– 145

Omdat ik veel donkere mouten gebruik heb ik niet zoveel zuur nodig om de juiste pH te verkrijgen, slechts 2 ml melkzuur was voldoende om onder de 5.4 te komen, volgens de inschattingen van Brewfather. Uiteindelijk kwam ik op 5.3 uit, prima dus.

BROUWEN

Ik kwam qua rendement iets lager uit dan ik had voorspeld, waardoor het uiteindelijke wort in het gistvat op 1,048 begon, in plaats van 1,052. Dat mag de pret echter niet drukken, ik heb ook niets gedaan om hier uiteindelijk aanpassingen aan te doen. De geur is in ieder geval al veelbelovend…

Binnenkort proeven!!

Meer van dit? Check HenkeBier op Facebook!

RELEVANTE ARTIKELEN

Check hieronder het recept.

Recept: Angelim – Classic Porter – 4,2% ABV

2 reacties

 1. Hoi mark. Wij zijn hobby brouwers en brouwen ons bier in de brouwzaal van onze vereniging zie. http://www.kwbg.nl. Na onze laatste brouw hebben we afgesproken om een Porter te gaan brouwen. Ik ben opzoek gegaan naar een mooi recept en kwam toen op jouw prachtige, en informatieve site terecht. Het door jou mooi omschreven recept van de Porter is voor zeer welkome en de informatieve aanvulling.
  Hartelijk dank daarvoor
  Gr. Wouter.

  1. Hoi Wouter,

   Leuk om te horen! Ik ben zelf ook jaren lid geweest van het KWBG. Hoe is de porter geworden?

   Groetjes,
   Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.