Bakken met bostel: Bostel drogen

Een aantal weken geleden raakte ik meer en meer geïnteresseerd in het hergebruiken van de bostel die overblijft na het brouwproces. Ik ben op onderzoek uitgegaan en wat blijkt: je kunt er veel meer mee dan alleen brood bakken. De komende tijd neem ik je mee middels de serie “Bakken met bostel” waarin ik je van allerlei leuke toepassingen voorzie waar je je bostel voor kunt gebruiken.

BEWUST

Ik probeer sinds dit jaar wat meer op m’n levensstijl te letten, en dan met name wat bewuster leven. Afval scheiden, minder eten weggooien, minder vlees eten, wat minder consumptief door het leven gaan zegmaar. Ik vond het hergebruiken van de bostel hier wel goed in passen: bostel is rijk aan vezels en vezels zijn ontzettend gezond. Daarnaast helpen vezels je om op gewicht te blijven (of gewicht te verliezen). Het kost je lichaam namelijk veel energie om die vezels af te breken en te verteren, wat ervoor zorgt dat je meer calorieën verbruikt in rust. Allemaal mooi meegenomen natuurlijk. Daarnaast zijn de toepassingen van bostel ook gewoon ontzettend lekker!

DROGEN

De meeste recepten waarin je bostel kunt verwerken vragen om gedroogde bostel. Daarnaast is gedroogde bostel ook veel langer te bewaren dan natte/verse, dus vandaar dat we dat als eerst behandelen. Ik heb zelf van één 20 liter-batch alle bostel bewaard en gedroogd, daarmee kun je zo’n emmertje waar je je moutverpakkingen van 5 kilo in ontvangt mee vullen. Zorg dat je na het brouwen de bostel goed laat uitlekken. Begin tijdens je brouwdag ook alvast met het drogen van de bostel, want dat kan best lang duren. Uiteindelijk ben ik bij elkaar ongeveer vier uur bezig geweest om alles te drogen.

PROCES

  1. Verwarm je oven voor op 100 graden.
  2. Verdeel je bostel over een bakplaat of rooster bekleed met bakpapier, de laag moet ongeveer 1cm dik zijn.
  3. Plaats de bakplaat (of bakplaten, je kunt er meerdere tegelijk doen) in de oven.
  4. Plaats een houten spaan tussen de deur van de oven, zodat deze niet helemaal sluit. Dat zorgt ervoor dat het vocht afgevoerd kan worden. Zorg dat het handvat van de spaan aan de buitenkant zit (dus precies niet zoals je hieronder op de foto ziet, ik heb ervan geleerd..).
  5. Keer elk uur de bostel (met de houten spaan die je tussen de ovendeur geklemd hebt ;-)).

Na een aantal uur is de bostel gedroogd. Dit merk je als de kafjes knapperig en droog aanvoelen, dus check dit na een uur of twee regelmatig. Als alles goed droog is, haal je de bakplaat/bakplaten eruit en zet je ze neer om af te koelen. Je hebt nu gedroogde bostel!

HOE NU VERDER

Je kunt natuurlijk op internet gaan zoeken naar toepassingen. Je kunt ook wachten op mijn volgende blog. Ik kan je vast verklappen dat we heerlijke pizza hebben gegeten en ik dagelijks bostel-granola eet.. Tot de volgende!

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.