Smooth Hoperator – New England IPA – 6,2% ABV

Fijne, hazy New England IPA. Mooi aroma, volle body, klein bittertje, supermooie kleur.

WAARDES (20 liter)

BeginSG: 1,058
EindSG: 1,011
6,7 EBC – 36 IBU

MOUT (5.6kg)

1.96 kg (35%) — The Swaen Pilsner Malt — Grain — 3 EBC
1.68 kg (30%) — De Swaen Pale Ale Malt — Grain — 2.8 EBC
1.12 kg (20%) — Arsegan Flaked Oats — Grain — 2 EBC
560 g (10%) — Dingemans Pale Wheat — Grain — 3 EBC
280 g (5%) — Weyermann Spelt Malt — Grain — 7 EBC

HOP (331gr)

10 g (16 IBU) — Falconer’s Flight 11% — First Wort
25 g (7 IBU) — Citra 12.7% — Aroma — 20 min hopstand @ 85°C
25 g (6 IBU) — Falconer’s Flight 11% — Aroma — 20 min hopstand @ 85°C
25 g (7 IBU) — Mosaic 11.7% — Aroma — 20 min hopstand @ 85°C
95 g — Falconer’s Flight 11% — Dry Hop — 5 days
76 g — Mosaic 11.7% — Dry Hop — 5 days
75 g — Citra 12.7% — Dry Hop — 5 days

MAISCHEN

Temperature — 64 °C — 75 min
Temperature — 72 °C — 15 min
Temperature — 78 °C — 5 min

Gebruik de hoeveelheden water die bij jouw installatie passen. Ik heb 30 liter maischwater en geen spoelwater gebruikt.

GIST

11 g — Fermentis S04

WATER

Ca+2107 – Mg+27 – Na+59 – Cl145 – SO4-2103 – HCO3145

VERGISTING

Primary — 18 °C — 3 dagen
Secondary — 21 °C — 2 dagen
Diacetyl-rust — 16 °C — 5 dagen
Carbonation (geforceerd) — 4 °C — 5 dagen

RELEVANTE ARTIKELEN

Verslag: Een porter brouwen

Eén reactie

  1. Even een stomme vraag…

    Maar je begint met een First Wort Hop en daarna hopstanden van 20 minuten op 85 graden.
    Maar First Wort hop is in mijn beleving hop die je toevoegt aan de kookketel nog tijdens het filteren van het bier en voor het koken. Dat warmt dan dus samen met de wort op tot de kook en kookt dan de volledige kooktijd mee.
    Zoals je het beschrijft denk ik dat je Whirlpool hop bedoelt wat voor de overige ook geld dan indien de temp gezakt is tot 85 graden.

    Is jouw idee van First Wort hop anders dan de mijne of interpreteren we het gewoon verschillend?

    Enige wat ik zelf als risico zie is dat afkoelende wort snel vatbaar is voor infecties en je dus het liefst zo snel mogelijk zou willen koelen naar gistingstemp en gist toevoegen. Dus die hopstanden zou ik over twijfelen alhoewel 85 graden dat wel nog te warm is op echt iets op te pikken natuurlijk.

    Vond het overigens wel een leuk en interessant artikel om te lezen.

    Keep up the good work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.