Fake BA Imperial Stout – 10,6% ABV

Fake BA Imperial Stout – 10,6% ABV – 20 liter

BeginSG: 1,107
EindSG: 1,026
169 EBC – 97 IBU

Pale Ale Mout – 7 EBC – 70% – 6946gr
Brown Mout – 150 EBC – 12% – 1191gr
Caramunich II – 120 EBC – 8% – 794gr
Carafa Special III – 1400 EBC – 5% – 497gr
Chocolademout – 900 EBC – 5% – 497gr

Challenger 9,4% – 60min – 133gr – 97 IBU

75min – 67 graden C
5min – 78 graden C

American Oak, Heavy Toast – 100gr – 7dgn
Talisker Peated Whiskey – 400ml – 7dgn

Fermentis US05

Notities: Houtsnippers een week in de whiskey laten weken en het geheel bij het bier doen aan het eind van de gisting. Een week laten staan en dan bottelen met 4gr/ltr bottelsuiker.

9 comments

    1. Ziet er goed uit! Wil ik ook eens proberen.
      Vraagje hoe groot is de batch (liters) bij dir recept?
      Groetjes Anton

  1. Ik ben een beginnende brouwer en ik ga dit recept begin volgende maand proberen uit te voeren. Ik heb een paar vragen over het recept.
    Vraag 1: Hoe kom je aan alcoholpercentage 10.6%? Op basis van jouw begin en eind SG kom ik op 81 x 0.136 +0.3 = 11,3%. Heb je het eind SG bepaald vlak voor het bottelen, dus toen de whiskey er al bij zat? Ik vraag me af welke invloed het toevoegen van 400 ml whiskey heeft op het alcoholpercentage en op het eind SG. Het eind SG zal niet dalen door de toevoeging van de whiskey terwijl het alcoholpercentage wel stijgt, lijkt mij. Niet heel belangrijk, maar ik wil straks een correct alcoholpercentage op het etiket vermelden en ik heb alleen een hydrometer.
    Vraag 2: Ik heb Challenger hoppellets gekocht. Percentage 6.3% staat op de verpakking. De door jou gebruikte Challenger hop heeft 9,4%. Is het nu raadzaam dat ik dit verschil compenseer door circa 50% meer hop te gebruiken, dus 200 gram ipv 133 gram?
    Vraag 3: In het recept staat 75 minuten maischen op 67 graden. Maar in 1 van de antwoorden hierboven schrijf je 90 minuten. Wat moet het zijn?
    Vraag 4: Hoe lang is de kooktijd?
    Vraag 5: Na de hoofdvergisting ga ik overhevelen naar een schoon vat. Is dat een goed moment om de in whiskey gedrenkte houtsnippers toe te voegen? Of is het af te raden om over te hevelen en is het beter om de houtsnippers in het gistvat te gooien waarin de vergisting is gestart?

    Groeten,
    Caspar

    1. Hi Caspar, beter laat dan nooit.. 😉

      1. Ik gebruik tools om dat te berekenen en daarmee kom ik op 10,6 uit.
      2. Ja, op die manier kun je makkelijk compenseren 🙂
      3. Maakt niet zoveel uit.
      4. Maakt ook niet zoveel uit, hangt ervanaf hoe veel je verdampt. Minstens een uur.
      5. Maakt niet zoveel uit.. Als je lang gaat lageren zou ik overhevelen maar als je een week lagert kun je het er gewoon op mikken 😉

      Succes!

      Mark

  2. Hier nog een paar vragen van een beginnende brouwer.

    1) voor 20 ltr moet je dan 29,5 ltr maischater hebben en 6,5 ltr spoelwater?
    2) wanneer je 15 ltr zou willen maken, kan je dan alle hoeveelheden maal 15/20 doen, of is dat te kort door de bocht.

    Groetjes
    Ralph

    1. Hi Ralph,

      De hoeveelheden water hangen af van jouw installatie. Ik zou je willen aanraden een tool als Brouwhulp of Brewfather te gebruiken 🙂

      Gr,
      Mark

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.